bigstock Family Are Cooking Italian Piz 287653642

Een goed begin is het halve werk, ook voor een gezonde levenstijl

Als moeder of vader wil je heel graag het beste voor je eigen kind. De basis van de gezondheid van jouw kind wordt al vanaf de eerste dag en eigenlijk al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. De eerste levensjaren zijn daarom extra belangrijk voor de rest van jouw kind zijn / haar leven. Een goed begin is het halve werk, ook voor een gezonde leefstijl. De gezondheid van kinderen loopt de laatste jaren zorgwekkend achteruit. Er ontstaan steeds meer problemen zoals overgewicht en allergieën.

Overgewicht en een ongezonde leefstijl vergroten de kans op hart- vaatziekten, diabetes type 2, verschillende vormen van kanker en aandoeningen aan het botten en gewrichten zoals artrose. En dan praten we nog niet over de sociale en emotionele gevolgen van overgewicht zoals werkeloosheid en sociale uitsluiting.

bigstock Mother And Kids Having Breakfa 71033293

Gezonde voeding, is dat belangrijk voor een kind?

Slechte voeding speelt hierin vaak een rol. Ook blijkt uit onderzoeken dat slechte voeding invloed kan hebben op leer- en gedragsproblemen. Ook al tijdens de zwangerschap kan slechte prenatale voeding gedragsproblemen veroorzaken.

Prenatale voeding bevat onder andere veel transvet en suiker uit sterk bewerkte producten, waaronder kant-en-klaarmaaltijden, chips, koekjes en gebak. Gezonde voeding is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kind.

Een gezonde leefstijl voor jouw kind

Jij bent de ouder en jouw kind krijgt het eten wat jij maakt. Tuurlijk zijn ze ook wel eens bij opa en oma of op het kinderdagverblijf en krijgen ze daar anders te eten. Daar is daar en thuis is thuis. Jouw kind, jouw regels. Als je thuis al kleine aanpassingen in het eetpatroon van jouw kind maakt kan jouw kind daardoor al een stuk gezonder en gelukkiger leven. Op deze manier voorkom je misschien wel verschillende gedragsproblemen en strijd aan tafel. 

Jouw kind heeft de goede bouwstenen nodig om zich zo gezond en optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien. Wat zijn de goede bouwstenen? Het kan best lastig zijn om te bepalen welke voedingsstoffen hiervoor essentieel zijn. Belangrijk is dat je als ouder inziet waarom gezonde voeding zo belangrijk is en wat voor positief effect dit kan hebben op het gedrag en de gezondheid van jouw kind. Ook is het belangrijk dat je weet wat ongezonde voeding is en wat de gevolgen kunnen zijn van ongezonde voeding. 

Wat jouw kind precies nodig heeft kan je vinden op de volgende pagina’s:

Maak jouw kind bewust van gezonde voeding

Loop door de supermarkt en je komt heel veel ongezonde voeding tegen. Helaas zijn die ongezonde voedingsmiddelen ook nog is leuk aangekleed of hebben ze een leuk opvallend kleurtje. Er is veel keus uit ongezonde voeding. Op school (traktaties), op de sportvereniging, op verjaardagen, tijdens het spelen bij een vriendje / vriendinnetje. Hierdoor is het extra belangrijk om al vroeg te beginnen met het bewust maken van gezonde en ongezonde voeding. Dit kan je doen door bijvoorbeeld jouw kind te betrekken bij het boodschappen doen en het koken. Maak samen gezonde snacks, kook samen en maak er een feestje van! Leer je kind bijvoorbeeld tijdens het boodschappen welke producten gezond zijn en wat je er allemaal mee kunt maken. Kinderen leren spelenderwijs een hoop. Het geeft ze plezier en zal motiverend werken om goed en gezond te eten. 

bigstock 218689189

Wat is belangrijk voor een gezond eetpatroon

Opgroeiende kinderen hebben een grote energiebehoefte en dit moeten zij uit hun voeding halen.

  • Energie wordt voor een groot deel gehaald uit koolhydraten. Belangrijk is om te letten op wat voor koolhydraten jouw kind binnen krijgt. Ga voor volkorenproducten.
  • Vezels kan je ook uit groente en fruit halen. Daarnaast zorgen deze er ook voor dat je vitamines en mineralen binnen krijgt.
  • Kies voor plantaardige vetten die belangrijke vetzuren en vitaminen leveren.
  • Daarnaast is één van de belangrijkste bouwstoffen in een gezond eetpatroon van een kind eiwitten. Eiwitten spreken onder andere een belangrijke rol bij de spiervorming.
  • Goed drinken en dan vooral water.
  • Als laatste wil ik nog meegeven dat calcium erg belangrijk is voor kinderen. Het is belangrijk voor de botopbouw en het onderhouden hiervan.
bigstock Strong Healthy Cute Caucasian 261916570

Bewegen voor een gezonde leefstijl

Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen hebben meer energie, zitten lekkerder in hun vel, zijn minder vaak ziek en kunnen zich bijvoorbeeld beter concentreren op school. Kinderen die een goed voorbeeld krijgen van hun omgeving zullen dit vaak ook overnemen en zelf ook veel gaan bewegen. Geef daarom ook als moeder / vader het goed voorbeeld door zelf dagelijks te bewegen, vaker de auto te laten staan en meer te gaan lopen of fietsen. Je kan ook gezellig samen met jouw kind gaan bewegen. Maak een leuke boswandeling, ga samen fietsen of skeeleren. 

Het gewicht van kinderen zal op peil blijven als ze genoeg bewegen en gezond eten. Daarnaast krijgen ze er een goede conditie van. Het is belangrijk jouw kind om elke dag minimaal 1 uur matig tot intensief te bewegen. Hiermee bedoel ik, naar school lopen / fietsen, buiten spelen, etc. Hoe langer en vaker ze hier mee bezig zijn, hoe beter natuurlijk. Naast het matig tot intensief bewegen is het ook goed om jouw kind op een intensievere sport te doen zoals voetbal, hockey, judo, dansen, atletiek etc.

Voor kinderen jonger dan vier jaar geven de beweegrichtlijnen, geen advies. Dit wegens gebrek aan onderzoek. Voor kleine kinderen is het belangrijk dat ze gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren.

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar gelden de volgende beweegrichtlijnen:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is alleen maar beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en / of intensiever bewegen geeft een extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Sporten bij een vereniging.
  • Voorkom veel stilzitten.
kindeetlunchmetvoetbal

Laat een reactie achter