Op school zitten allemaal andere kinderen die thuis weer allemaal andere regels hebben. Als de school een voedingsbeleid heeft maakt dat het makkelijk voor jou. Heeft de school dat niet dan moet je toch afspraken maken met jouw kind over eten op school. 

Wat kan je meegeven naar school?

Wat kan je meegegeven als 10 uurtje? Wat is handig qua lunch en drinken aangezien het niet in de koelkast bewaard kan worden? Hoe maak jij er een feestje van voor jouw kind? 

gezond tussendoortje

10 uur snack – Wat geef je mee naar school?

Rond 10 uur heeft jouw kind pauze op school en zal dan wat gaan eten en drinken. Als jouw kind goed heeft ontbeten dan heeft hij/zij geen boterhammen nodig maar kan je gewoon een stuk fruit meegeven, of wat snackgroente. In principe kan je hetzelfde geven wat je normaal thuis ook zou geven. Geef in ieder geval een gezond tussendoortje mee.  

Lunchen op school

Ja, als jouw kind een continurooster heeft of overblijft dan moet jij een lunch meegeven naar school. Dit moet dan wel lekker blijven en niet dat het om half 1 droog, vies of niet meer eetbaar is.  Hieronder een aantal tips die ik je wil meegeven daarvoor:
 • Koop een goed sluitende en stevige broodtrommel.
 • Beleg het brood niet met snel bederfelijke vleeswaren zoals, fricandeau, filet americain, rosbief. Je kan beter 30+ kaas, zuivelspread of hüttenkäse er op doen.
 • Pindakaas en notenpasta van 100% noten of pinda’s zonder toegevoegd zout of suiker blijft lang lekker op brood. Als je daarnaast wat plakjes komkommer snijd kunnen ze dat er op school nog opdoen. 
 • Als je kaas op het brood meegeeft kan je het beter een dag van tevoren maken en in de vriezer leggen. Als je het dan in de ochtend mee geeft dan is het tegen lunchtijd aan ontdooid en hiermee voorkom je dat de kaas gaat zweten (zeker als het warm weer is).

Drinken op school

Het is heel makkelijk om een pakje mee te geven naar school. Doe dat alsjeblieft niet. Er zitten vaak wel 6 suikerklontjes in die pakjes. Je kan beter een flesje/bidon/drinkbeker water meegeven, deze kan jouw kind op school ook bijvullen. Daarnaast kan je ook en thermosbeker vullen met thee zonder suiker natuurlijk of melk waardoor het kouder blijft dan dat je het in een beker mee geeft. Je kan ook een koeltasje meegeven.

Hoe maak jij het eten leuk voor jouw kind op school

Hieronder wat leuke tips die je kan doen om het eten op school wat leuker en verrassender te maken:
 • Werk met leuke vrolijke kleurtjes.
 • Maak verschillende kleurrijke bakjes in de trommel. Bijvoorbeeld een bakje met fruit, bakje met wat nootjes. 
 • Maak een leuke tekening voor jouw kind.
 • Maak een leuk en lief briefje die jouw kind dan kan lezen.
 • Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
 • Varieer met broodsoorten: volkoren boterham, volkoren bolletje, etc.
 • Versier het fruit wat geschild moet worden met een stift, schijf er iets op of maak een leuke tekening op het fruit. 
 • Snij de boterham / fruit in een figuurtje. 
Wees vooral een beetje creatief zodat het voor jouw kind elke keer weer een verrassing is als hij/zij de broodtrommel open maakt. wat geef je mee naar school