Wat kan je eigenlijk geven aan je kind? En wat is een gezond toetje voor mijn kind? Vragen waar we allemaal mee worstelen. Ik zocht het uit.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet. Let op: hij/zij eet minder dan dat jij eet!
Wat kan je eigenlijk allemaal geven als ontbijt en lunch? Hoeveel moet je opscheppen bij het avondeten? Wat kan je het beste geven als jouw kind wil drinken? Wat kan je allemaal tussendoor geven?
Iedere ouder heeft zich op een bepaalt punt wel eens een van deze vragen gesteld. Ik geef je hier onder het antwoord.
Tips voor het ontbijt en lunch
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en is onmisbaar voor jouw dreumes/peuter. Het is belangrijk omdat het de spijsvertering op gang brengt en het voorkomt lekkere trek later op de ochtend. De lunch is ook belangrijk want het geeft jouw kind weer genoeg energie om lekker heel de middag te kunnen spelen.
Op een dag eet jouw kind ongeveer 2 à 3 boterhammen. Dit is meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch. Volkorenbrood is de gezondste keuze omdat daar veel vezels inzetten en dat heb je nodig nodig voor een goede darmwerking en spijsvertering. Daarnaast heeft jouw kind ook brood nodig om genoeg koolhydraten, jodium, eiwitten, vitamine B en ijzer binnen te krijgen. In plaats van brood kan je ook als afwisseling havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout geven.
Je kan het volgende op het brood smeren:
- Gezonde keuzes uit de Schijf van Vijf:
- Margarine uit een kuipje. Dit smeer je op elke boterham.
- Pindakaas en notenpasta met 100% pinda’s of noten (zonder toegevoegd suiker of zout).
- Hartig belg zoals Hüttenkäse, light zuivelspread en ei.
- Groente en fruit zoals tomaat, komkommer, avocado, banaan en aardbei.
- Vis.
- Uit onderstaande belegsoorten kan je dagelijks 1 keer iets kiezen:
- Appelstroop, jam en honing.
- Vegetarische smeerworst, vleeswaar zoals magere knakworst, kalkoenfilet, kipfilet, magere knakworst en een plakje ham.
- Salades op brood zoals komkommersalade.
- Notie:
- 20+ en 30+ kaas staat ook in de Schijf van Vijf, maar is voor jouw kind op dit moment al gauw te zout. Dit kan je dus beter niet geven.
- Smeerleverworst en paté kan maar beter niet geven. Het bevat namelijk veel vitamine A, en dat kan schadelijk zijn voor jouw kind.
- Rauwe producten zoals rauwe vleeswaren, rauwe vis en producten wat gemaakt is van rauwe melk en ei, kunnen schadelijke bacteriën bevatten. Hier zijn jonge kinderen gevoelig voor. Je kan het daardoor beter maar laten staan. Ossenworst, filet americain en carpaccio kan je dus beter niet geven.
Het kan zo zijn dat jouw kind ontbijten niet leuk vindt of geen trek heeft in een boterham. Je kan dan proberen om yoghurt te geven met wat havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Tips voor het avondeten
Als je een gezonde maaltijd wil geven aan jouw dreumes/peuter dan varieer je volop met groente. Je varieert tussen verschillende aardappelen, peulvruchten en ook tussen volkorenproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta. Daarnaast wissel je ook af tussen verschillende soorten vis, vlees, peulvruchten en ei.
Jouw dreumes heeft voor het avondeten ongeveer nodig:
- 50 tot 100 gram groente = 1 tot 2 opscheplepels.
- 50 tot 120 gram aardappelen, bulger, volkorenpasta, couscous of zilvervliesrijst = 1 tot 2 opscheplepels.
- 50 gram vis, vlees, peulvruchten of vegetarisch productenen. Dit is inclusief vleeswaren op brood.
- 1 eetlepel onverzadigd vet, zoals bak- en braadvet uit een knijpfles, olie of een klontje zachte margarine uit een kuipje.
Schep niet teveel op. Als jouw kind nog trek heeft kan je altijd nog meer opscheppen. Wat verstandig is om te doen is om te beginnen met de groente en daarna pas de rest te geven. Zo zorg je ervoor dat hij/zij niet alleen de lekkere dingen maar ook de groente.
Gezond toetje voor mijn kind
Gebruik het toetje niet als beloning. Zeg niet ‘als jij je groente opeet krijg je een toetje’. Als je beloont met eten dan zal jouw kind dat later misschien ook doen. Dit kan dan weer leiden tot een verstoorde relatie met eten en misschien met overgewicht. Ook kan hij/zij gaan denken dat het normaal is dat groente niet lekker is omdat hij dan beloond wordt met lekker eten als hij/zij de groente opeet.
Als jouw kind zijn groente niet opeet dan kan je gewoon een toetje geven. Wel een gezond toetje natuurlijk. Wat is nu een gezond toetje?
- Fruittoetje, je kan wat fruit geven na het eten. Makkelijk als je nog niet 1,5 stuks fruit hebt gegeven die dag.
- Yoghurttoetjes: fruit combineren met halfvolle of magere yoghurt of magere kwark. Als jij nog niet genoeg melkproducten hebt gegeven die dag dan is dat mooi meegenomen. Een klein schaaltje van 50 tot 100 milliliter en wat fruit is genoeg voor je kind. Je kan bijvoorbeeld, magere yoghurt met een half banaantje geven, wat magere kwark met kleine stukjes appel, wat halfvolle yoghurt met stukjes mango of wat magere kwark met stukje banaan. Er zijn genoeg stukken fruit te combineren met diverse yoghurtproducten.
- Je kan ook plantaardige zuivel geven. Dit is voor kinderen met een allergie voor koemelk wel zo fijn. Je kan dan kiezen voor sojayoghurt met voldoende eiwit, en toegevoegd calcium en vitamine B12. Hier kan je dan ook wat fruit aan toevoegen.
Wat voor toetjes kan je beter niet geven?
- Allerlei soorten vla en vruchtenyoghurt kan je beter niet geven, dit is niet gezond want er zit vaak suiker aan toegevoegd.
- De leuke kleurige toetjes die je in de supermarkt kan kopen kan je maar beter laten staan. Er zit vaak veel suiker, calorieën en/of vet in. Ze zijn leuk maar niet gezond.
Geef gezonde tussendoortjes
Het is verstandig om als tussendoortje alleen producten uit de Schijf van Vijf te geven. Hiermee bedoel ik: fruit, groente of wat volkorenbrood. Hou het ook bij dat moment en blijf niet tussendoortjes geven tussen maaltijden door.
Gezonde tussendoortjes:
- Stukjes fruit zoals: peer, meloen, frambozen, aardbei, gehalveerde druiven (stikgevaar), mandarijn, kiwi, mango, etc.
- Stukjes groente zoals: plakjes komkommer, reepje paprika, gehalveerde snoeptomaatjes(stikgevaar).
- Rijstwafel (let op zout), volkoren soepstengels, rozijntjes.
Noten en pinda’s zijn ook gezond alleen kunnen kleine kinderen zich hierin verslikken, dus is het verstandig om het niet te geven.
Ongezonde tussendoortjes:
Snoepje, chips of een koekje als tussendoor? Mijn advies is dat je dat beter niet kan doen. Ook de speciale kinderkoekjes kan je beter in de supermarkt laten staan. Dit is voor jouw kind als snel teveel. Tuurlijk kan je het wel is geven, maar hou het dan klein en zorg ervoor dat het minder dan 75 kilocalorieën is. Daarnaast moet je er geen gewoonte van maken. Maak er een uitzondering van, bijvoorbeeld elke zaterdagmiddag een koekje.
Drinken tijdens een dag
Water, water en nog is water. Dat is het beste voor jouw kind. Daarnaast heeft jouw dreumes / peuter ook melk nodig (2 bekertjes per dag). Totaal moet jouw kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken. Dit is ongeveer een liter. Je kan de sap, diksap, limonade en frisdrank beter laten staan. Dit heeft jouw kind echt niet nodig.
Naast water kan je ook afgekoelde thee geven. Je hebt tegenwoordig rooibos thee met allerlei smaakjes. Water en thee bevatten in tegenstelling tot allerlei andere dranken geen calorieën en heeft een neutrale smaak waardoor jouw kind niet gewend raakt aan die zoete smaken. Is echter jouw kind wel gewend aan zoete drankjes en wil je hem/haar aanleren om water te drinken dan wordt dat een uitdaging, maar het kan wel! Je moet het blijven proberen en het de tijd geven. Je kan steeds minder sap/siroop aanlengen met water, uiteindelijk hou je alleen water over.
Suiker, heel veel suiker zit er in allerlei frisdranken en sapjes. Diksap en limonade is ook erg zoet. Naast dat het zoet is kan het ook het tandglazuur aantasten en dat is iets wat je niet wilt. Helaas wordt het heel veel verkocht, kijk maar eens goed op de baby / dreumes / peuter afdeling van de supermarkt. Daar zie je veel diksap staan. En bij de dranken die speciaal voor kinderen zijn gemaakt zie je vaak op de pakjes staan ‘zonder toegevoegd suiker’ of ‘met extra vitamine C’, kijk daarom goed op de verpakking bij ingrediënten. Hoeveel het van alles bevat. Daarnaast wil ik je waarschuwen voor de flessen met een smaakje, lees daar ook even bij de ingrediënten of er voedingszuren inzitten. Dit tast namelijk ook de tanden aan.
Zoals hierboven al aangegeven is het verstandig om 2 bekertjes melk (300 ml) te geven. Vanaf 1 jaar kan je gewone melk geven in plaats van opvolgmelk. Dit kan het moet niet. Vaak moeten kinderen aan de smaak wennen dus is het verstandig om het eerst half om half te mengen. Je kan dan geleidelijk steeds meer gewone melk geven en daarmee bouw je de opvolgmelk af.
Als je nog borstvoeding geeft dan heeft jouw kind wat minder andere melkproducten nodig zoals halfvolle koemelk of yoghurt. Hoeveel melkproducten dat precies zijn dat hangt weer af van wat jouw kind verder eet en drinkt.
Suiker in pakjes
Hoeveel suiker zit er eigenlijk in pakjes? Kijk goed naar de volgende afbeeldingen die het voedingscentrum heeft gemaakt:
Suiker in vruchtendranken:
Suiker in frisdranken:
Suiker in zuiveldranken:
Suiker in vruchtendranken met zuivel:
Ben jij ook zo geschrokken van het aantal suikerklontjes? Start vandaag dus met het aanleren om water te drinken. Succes!
Bron: Voedingscentrum