Als je borstvoeding gaat geven moet je uitkijken met wat je eet en drinkt. Alles wat jij eet komt ook bij de baby terecht als je borstvoeding geeft. Jouw baby kan door bepaalde producten die jij eet last krijgen van krampjes. Vaak gaat het goed en kan je baby alles verdragen wat je eet. Toch is het verstandig om rekening te houden met de volgende 4 producten: alcohol, specifieke kruiden, niet meer dan 2 keer per week vette vis en cafeïne. Je wilt het beste voor je baby, dus daarom heb ik hieronder beschreven wat je beter niet kan eten en drinken en wat verstandig is om te doen als je borstvoeding geeft.

Wat is verstandig om te doen als je borstvoeding geeft?

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je:

  • Genoeg drinkt. 
  • Gezond en gevarieerd eet.
  • Al je vitamines binnen krijgt.
  • Wat extra calorieën tot je neemt.

Drink jij genoeg?

Je verliest veel vocht doordat je borstvoeding geeft. Drink daarom minstens twee liter per dag. Tip: Drink na elke voeding een glas water. Zo vul je gelijk je vochtgehalte aan.

bigstock Infused Water Made From Bluebe 231419668

Eet jij gezond en gevarieerd?

Gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk. De smaak van je moedermelk verandert door wat je eet en drinkt. Je baby leert hier dus al veel smaken. Vermijd bewerkt voedsel, zoals suiker rijke en andere geraffineerde producten. Denk aan voeding waar je lichaam echt iets aan heeft, zoals:

  • koolhydraten uit fruit en volkoren producten.
  • goede vetten uit ongebrande noten, vette vis, 
  • eiwitten uit onbewerkt vlees/vis, peulvruchten en groenten.   

Slik jij extra vitamines?

Het is belangrijk voor jou en je baby om genoeg vitamine D binnen te krijgen als je borstvoeding geeft. Slik daarom zelf dagelijks 10 microgram.

Ietsje meer calorieën binnen krijgen

Je lichaam moet hard werken om melk te produceren en borstvoeding geven kost een hoop energie. Daarom adviseert het Voedingscentrum om, zolang je borstvoeding geeft, elke dag ongeveer 500 kcal extra te eten. Als je je slap en futloos voelt is het verstandig om wat extra te eten. Je lichaam geeft dat aan maar probeer dat voor te zijn.

 

bs Zwanger en voeding 2

Wat niet eten en drinken als je borstvoeding geeft

Alcohol

De schadelijke stoffen in alcohol worden doorgegeven via de moedermelk. Je lichaam doet er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Als je het nu echt heel graag wilt dan kan je een wijntje nemen en daarna je borstvoeding afkolven en weggooien. Of wacht twee uur met voeden. Het liefst natuurlijk helemaal niet.

Specifieke kruiden

Kruiden zoals kawa kawa en aloë vera raad ik af aangezien ze ernstig buikpijn kunnen veroorzaken. Je kan beter ook even wachten met pittig eten en laxerend werkende kruiden.

Vette vis

Zorg dat je niet meer dan twee keer per week vette vis gaat eten. Zalm en haring zijn gezond door de vetzuren, alleen bevatte deze ook kleine hoeveelheden dioxines (gifstoffen). Daardoor is het af te raden meer dan twee keer per week vette vis te eten.

Cafeïne

Beperk dit tot 1 kopje per dag. Bij voorkeur ook net na een voeding dan heeft je lichaam de tijd om de cafeïne af te breken. Je baby kan namelijk erg onrustig worden door cafeïne gebruik. 

Tijdens mijn borstvoedingsperiode merkte ik dat Joy last had als ik melkproducten en chocola tot me nam. Hier ben ik toen ook een tijd mee gestopt en vervolgens had ze geen lichamelijke klachten meer. Merk jij dat jouw baby veel last heeft, ga dan na wat je allemaal eet. Misschien leg je dan de link en kan je er een tijdje mee stoppen om te kijken of dat het dan ook echt is.