Weet jij al of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven als je baby wordt geboren? Deze keuze is voor veel vrouwen best moeilijk. Veel mensen hebben hier een mening over.

Laat je daardoor niet leiden. Uiteindelijk ligt de keuze bij jou en moet je voor jezelf bepalen wat er bij jou past. Hieronder kan je de voor en de nadelen vinden van zowel borstvoeding als flesvoeding en dan hoop ik dat je een beslissing kan nemen over wat je gaat doen. moedergeeftborst en flesmelkzichtbaar

Wat zijn de voor en nadelen van borstvoeding?

Voordelen borstvoeding Nadelen borstvoeding
Borstvoeding heb je altijd bij je. Je hoeft geen flesjes, water en poedermelk mee brengen als je elke keer de deur uit gaat.  Het is niet voor iedereen even makkelijk. Je moet het leren en daar kan je kraamverzorgster of een lactatiekundige goed bij helpen. 
Als het makkelijk gaat dan is het s’nachts fijn want dan is het een kwestie van aanleggen, de baby een boertje laten maken en je kan weer verder slapen. Je hoeft er dan niet helemaal je bed voor uit om het te maken en op te warmen. Je mag nog steeds niet alles eten en drinken. Alcohol is niet verstandig, dit komt in de moedermelk terecht. Ook scherpe kruiden en bepaalde koolsoorten kan vervelend zijn voor de baby. De baby kan hierdoor krampen krijgen omdat de baby het moeilijk kan verteren.
In moedermelk zitten afweerstoffen die heel goed zijn voor je baby. Het is heel gezond voor de kleine. Naarmate de baby ouder wordt dan past de melk zich ook aan. Je baby krijgt de juiste voedingsstoffen binnen.  Medicatie kan je niet altijd gebruiken. Dit staat vaak op de bijsluiter. Let daar dus goed op. 
Melk uit de borst is kant en klaar. Altijd op temperatuur.  Je bent de enige die je baby kan voeden. Iemand anders kan het niet echt overnemen. 
Je hoeft geen flesjes schoon te maken.  Je kan niet zien hoeveel je baby binnen krijgt, met flesvoeding weet je het precies. Die onderzekerheid van niet weten of je baby wel genoeg binnen krijgt is niet heel fijn. 
Het kost een hoop energie waardoor veel vrouwen merken dat ze hun zwangerschapkilo’s vrij snel kwijtraken. Als je moe en gestrest bent kan het zo zijn dat je niet genoeg melk aanmaakt. Dat kan frusterend zijn omdat je het zo graag wilt. Dat kan dus emotioneel zwaar worden. 
Je baarmoeder krimpt na de bevalling sneller terug. Lichamelijk problemen zoals tepelkloven of een borstontsteking kunnen ook ontstaan. Spruw bij de baby(schimmelinfectie in de mond) kan ontstaan. Als dit gebeurt zorg dan dat je contact opneemt met een lactatiekundige. 
Het duurt langer voordat je menstruatie weer terug is. Let op: je kan wel al vruchtbaar zijn dus wees voorzichtig. In het openbaar voeden is niet voor iedereen weg gelegd. Ook voor andere mensen niet. Doe dan vooral wat goed voelt. Er zijn speciale doeken waardoor je niks kan zien.
Het is mooi om te zien hoe jouw baby groeit aan de hand van jouw melk. Het is heel intiem. Als je wilt stoppen met borstvoeding dan kan dat niet van de ene op de andere dag. Afbouwen kan een tijdje duren en voor sommige vrouwen vervelend zijn. Neem dan ook de tijd, 1 voeding per week afbouwen bijvoorbeeld.


moedergeeftborst

Wat zijn de voor en nadelen van flesvoeding? 

Voordelen flesvoeding Nadelen flesvoeding
Iemand anders kan de voeding geven. Dat kan s’nachts fijn zijn.  Je hebt warm water nodig, kost veel gedoe om een magnetron te vinden als je onderweg bent. Je moet altijd een flesje en poeder meenemen. 
Je weet precies hoeveel melk je baby binnenkrijgt. Dit kan je dan niet zo onzeker maken zoals bij borstvoeding. Poedermelk is duurder dan borstvoeding wat natuurlijk gratis is. 
Uit een flesje drinken gaat vaak vanzelf. Je hoeft het niet te leren zoals bij borstvoeding. Je moet er altijd voor zorgen dat je poedermelk op voorraad hebt. Als je er te laat achter komt dan heb je een probleem. 
Je kan zelf alles eten en drinken wat je wilt. Je hoeft dan geen rekening te houden met eventuele krampen die je baby ervan kan krijgen. Je moet de fles en speen vaak uitkoken om het hygiënisch te houden voor je baby. 
Je kan gewoon medicatie nemen als je die nodig hebt want dit kan dan niet in de melk terecht komen.  Poedermelk is gezond voor de baby maar het kan niet de natuurlijke voeding geven die borstvoeding wel geeft.
Je hebt geen kans op lichamelijke problemen zoals tepelkloven of borstontsteking.  Het is minder intiem dan borstvoeding.
Als je na je verlof weer aan het werk gaat dan kan de juf of de oppas makkelijk een flesje geven.   
Je kan een flesje overal in het openbaar geven. Met borstvoeding ligt dat vaak wat gevoeliger.   

Ik hoop dat je na het lezen van alle voor- en nadelen je een keuze kan maken. Volg vooral je eigen gevoel.

Borstvoeding vs flesvoeding