bigstock Fun With Roller Coaster 6639012

Zoetigheid tijdens het schoolreisje

Het schoolreisje komt er weer aan. Een leuke dag voor de kinderen. Als leerkracht heb ik wel het één en ander gezien en meegemaakt. Zoals dat in de bus om half 9 de 1ste zak chips al open gaat tot kinderen die zich niet zo lekker voelde om s’middags nog in een attractie te gaan tot kinderen die op de terug weg met een kots zakje zaten omdat ze heel erg misselijk waren. Snap ik ook wel als je 1 grote zak chips, 1 zak snoep van minimaal 150 gram, een rol Oreo koekjes, een zak M&M’s, een patatje en een ijsje gegeten hebt. Vaak als ik de tassen zie van de kinderen schik ik. Hoe kan je als ouder zoveel zoetigheid meegeven vraag ik me wel is af. Tuurlijk een snoepje hoort erbij, maar zoveel? Hoe denk jij daarover en weet jij al wat je mee gaat geven aan jouw kind op schoolreisje? Misschien is er op school wel een beleid waardoor je er niet heel lang over na hoeft te denken. 

bigstock Colorful sweets box Lollipops 243053983

Voedingsbeleid op school

Je hebt als ouder gekozen voor een bepaalde basisschool en als die school dan een voedingsbeleid heeft dan heb je ook daarvoor gekozen. Steeds meer scholen hebben regels over het meenemen van snoep naar een schoolreisje.

Op sommige scholen is het zelfs verboden. Niet elke ouder is het hier mee eens omdat ze vinden dat snoepen er bij hoort. Dat is helemaal te begrijpen, een snoepje hoort erbij, maar waar ligt de grens? De ene ouder staat er ook anders in dan de andere. De ene ouder geeft bijvoorbeeld een klein zakje snoep mee, met daarnaast een boterham en wat fruit en/of groente. De ander stopt de tas helemaal vol met zoetigheid, zodat zijn/haar dochter/zoon genoeg mee heeft voor de hele klas (echter delen ze hun snoep uit maar daarvoor krijgen ze vaak ook weer wat terug). Een beleid maakt het wel makkelijker voor iedereen. Als ouder weet je nu wel wat je kind binnenkrijgt op zo’n dag. Daarnaast kunnen de kinderen ook niet zeuren over wat ze meewillen aangezien er duidelijke regels zijn. Er is een grens en dat maakt het voor iedereen makkelijker. Wel is het belangrijk dat de school goed nagaat hoe de ouders hierover denken voordat de school alles verbied. Ik kan de scholen hier eventueel verder mee helpen. Met behulp van enquetes kan ik een plan opstellen wat het beste bij jullie school past. 

bigstock How Much Sugar Ok Girl Cute S 257205661

Geen voedingsbeleid, wat nu?

Dan kan alles, stop die tas vol, waarom ook niet? Jouw kind vraagt er ook naar. De klasgenoten zeggen dat ze heel veel mee gaan nemen en jouw kind mag hier natuurlijk niet van onderdoen. Wat doe je nu als ouder? Jij bepaald in principe! Het mag of beperk jij toch de zoetigheid en geef je daarnaast ook wat lekker brood en fruit mee? Het is een moeilijke situatie, je wilt jouw kind niet tekort doen, maar wat voor boodschap geef je mee aan jouw kind als je die tas helemaal vol stopt? Wil jij dat jouw kind op de terug weg met een kots zakje in de bus zit? En zich de volgende dag zo ellendig voelt dat je hem/haar kan ziek melden op school? Ik denk van niet. Daarnaast wordt jouw kind echt niet minder populair omdat hij/zij weinig of geen snoep bij zich heeft. 

bigstock Fun With Roller Coaster 6639012

Mijn advies als er geen beleid is:

  • Geef wat kleine snoepjes mee en/of een gezonde koek, die jouw kind zelf heeft uitgekozen.
  • Geef lekker wat groente en fruit mee, die jouw kind heerlijk vindt.
  • Geef wat volkoren boterhammen mee met hun favoriete beleg (denk aan wat je erop smeert, betreft hoe het zich vers kan houden in de trommel).
  • Geef een flesje water/bidon mee wat hij/zij kan bijvullen.

Zo kan jouw kind toch af en toe een snoepje en koekje naar eigen keuze eten en daarnaast ook heerlijk genieten van zijn/haar favoriete groente en fruit. Vergeet ook niet dat ze vaak vanuit school nog een patatje met wat te drinken krijgen en aan het einde van de middag nog gaan genieten van een ijsje.

bigstock Apple Fruit Diet Kid Hold Rip 266534206

Laat een reactie achter