Babyvoeding potje of vers?
Maakt jouw baby smakkende geluidjes en wordt er druk op de handjes gesabbeld? Dan is het waarschijnlijk tijd voor de eerste hapjes. Weet jij al wat het verschil is tussen eten uit een potje of zelfgemaakte babyvoeding? En begin je met groente of fruit? Lees snel verder als je dit wilt weten.
Potje of zelfgemaakt prakje?
Eetgewoontes en smaak worden gevormd in de kindertijd. De eerste 6 maanden heeft jouw baby genoeg aan borst- of flesvoeding. Vanaf 6 maanden heeft jouw baby bijvoeding nodig om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Vaste voeding is veel moeilijker dan melk drinken. Jouw baby moet aan de smaak en structuur wennen. Het mondje en tong maken tijdens het eten hele andere spierbewegingen.
Vroeg geleerd is oud gedaan dus leer je baby zo vroeg mogelijk (op het moment dat het kan, vanaf 4 maanden, eerder niet want dat kunnen de darmen niet aan) verschillende dingen eten. Zo krijgt jouw baby niet alleen alle voedingsstoffen binnen maar leert jouw baby ook zijn/haar smaak ontwikkelen. Bouw het wel rustig op. Laat jouw baby eerst wennen aan losse smaken en geef zeker in het begin meerdere dagen achter elkaar hetzelfde. Wanneer je baby 1 jaar is kan hij/zij met de pot mee gaan eten. Let wel op zout!
Het verschil tussen Babyvoeding potje of vers
Babyvoeding uit een potje | Zelfgemaakte babyvoeding |
Babyvoeding uit een potje heeft vaak een eenheidssmaak. | Voor de smaakontwikkeling en het wennen aan grove structuur is zelfgemaakte babyvoeding beter. |
Het is vaak vloeibaar. Hierdoor dus ook goed verteerbaar. | Door de voeding zelf klaar te maken kan je het steeds wat grover laten. Hierdoor leert je baby andere structuren eten. Eigengemaakte en kleingesneden hapjes stimuleert jouw baby tot goed kauwen. |
Vaak duurder dan dat je eten zelf maakt. | Is meestal goedkoper dan potjes. |
Handig als onderweg bent en als je weinig tijd hebt. Even opwarmen en klaar. | Kost wat tijd, schoonmaken, koken, etc. Nodig: vers voedsel, een staafmixer, potjes om het eten in te vriezen. |
Eten geven uit een potje is een volwaardig alternatief voor een zelfbereide maaltijd. Het is van zeer hoge kwaliteit en de potjes moeten aan zeer strenge eisen voldoen. | Het verteren van zelfgemaakte maaltijden kan niet altijd even soepel verlopen. Niet alle groente zijn geschikt voor de darmen. |
Een potje geven is dus handig als je weinig tijd of onderweg bent. Babyvoeding zelf maken heeft toch de voorkeur. Het is belangrijk dat jouw baby went aan de complexiteit van een zelfgemaakte maaltijd met meer verschillende losse smaken en texturen. Dit verhoogt namelijk de kans dat jouw baby op latere leeftijd meer verschillende soorten groenten gaat eten. Ook gebruikt jouw baby zoals hierboven ook al aangeven, meer de tong en kaakspieren bij grove structuren. Dat is goed voor een goede mondmotoriek.
Het kan lastig zijn om altijd maar gezond te koken. Veel mensen grijpen zo nu en dan naar kant-en-klaar maaltijden. Af en toe een potje is dan ook prima om te geven.
Beginnen met groente of fruit?
Baby’s houden van zoet, en eten vaak dan ook een fruithapje zonder problemen. Groenten is een ander verhaal, dit moet jouw baby echt leren eten. Het advies is daarom dus ook dat je daar het beste mee kan beginnen. Geef de groenten puur en niet gemengd met andere groenten / vlees / appelmoes. Baby’s waarderen een smaak niet altijd gelijk dat heeft tijd nodig (10 keer proeven). Als jouw baby inmiddels gewend is aan meerdere smaken, dan kan je beginnen met hapjes waar meerdere groenten in zitten.
Hoop dat je nu na het lezen van dit blog een bewuste keuze kan maken wanneer je een potje geeft of vers gemaakt eten.
Laat een reactie achter