Je bent bang om zwaar te worden dus eet je zo min mogelijk om, maar niet in gewicht aan te komen of zo min mogelijk aan te komen. Of juist het tegenovergestelde, hoe vaak hoor je wel niet een zwangere vrouw zeggen ‘ach ik ben zwanger dus ik mag wel wat meer eten’.

Of dat iemand anders tegen je zegt ‘jij mag voor 2 eten’ en dat je dan denkt ‘wat maakt het ook uit, dik word ik toch wel’. Heb jij vreetbuien of ben je aan het lijnen of eet jij juist voor 2 bedenk dan goed of dit verstandig of juist onverstandig is.

Lijnen / diëten / vasten tijdens je zwangerschap?

Lijnen, een dieet volgen of vasten kan gevaarlijk zijn voor je baby en voor jezelf. Het kan erg frusterend zijn om aan te komen terwijl je op je voeding let en regelmatig sport / beweegt, maar om dan vervolgens een dieet te gaan volgen is onverstandig.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een streng dieet volgen met veel te weinig calorieën hebben hierdoor een grotere kans op een miskraam en een baby met een laag geboortegewicht.

De groei van je baby loopt in gevaar en zelf kan je ook erg vermoeid raken. Dit werkt niet mee aan een gezonde zwangerschap. Lijnen / dieet volgen of vasten is dus erg onverstandig!

verstandig zwanger

‘Jij mag voor 2 eten’ Nee niet doen!

Zoals ik net al beschreef hoor je vaak mensen op feestjes zeggen ‘jij mag voor 2 eten’. Mijn advies niet doen! Het is een fabeltje. Tuurlijk is het waar dat je lichaam meer energie verbruikt dan normaal, echter is jouw baby nog erg klein en verbruikt het dan ook lang niet zoveel voedingsstoffen. Als je dit toch doet zal dat dan ook leiden tot extra kilo’s. 

Tijdens mijn zwangerschap had ik op bepaalde momenten wel wat meer behoefte aan extra eten. En dat klopt ook. Vanaf maand 4 nam ik dan ook een extra boterham, een glas karnemelk en wat meer groente verspreid over de dag.

Zie het zwanger zijn niet als vrijbrief om helemaal los te gaan. Zeg ook vooral niet ‘dik word ik toch wel’. Dat is zo zonde, want na je zwangerschap zal je hard moeten trainen om al die extra kilo’s er weer af te krijgen. 

Probeer 3 goede maaltijden te eten met veel groente en neem tussendoor lekker wat fruit / zuivel. Tussendoor snaaien is onnodig en als je dan toch wel trek hebt kies dan bewust een gezonde snack zoals, snoepgroente (tomaatjes, komkommer, peentjes), een hardgekookt eitje, een handje noten (ongezouten).

Heb jij last van cravings?

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van vreetbuien. Dit word veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat ik in het begin erg moe was en ik hierdoor snel een makkelijke ongezonde maaltijd of snack nam.

Ook had ik behoefte aan bepaalde voedingsproducten, gelukkig waren dit voor mij tomaatjes en ananas. Heb jij ook last van vreetbuien zorg dan dat je een gezonde voorraad in huis hebt wat je zo uit de koelkast kan pakken.

Eet regelmatig en drink veel water. Water drinken kan namelijk helpen dat gevoel weg te nemen bij je. Dit komt doordat je lichaam niet altijd het verschil goed kent tussen honger of dorst. 

Gebruik alsjeblieft je zwangerschap niet als excuus om meer te gaan eten. Niet alleen jij komt aan, maar je hebt hierdoor ook kans op een zwaardere baby, die daardoor weer een verhoogde kans op overgewicht heeft in zijn of haar toekomstige leven. Dat is niet wat je wilt toch?

zwanger en snacks