Jouw dreumes / peuter is volop in de groei en heeft gezonde voeding nodig. Vanaf 1 jaar oud mag je kind met de pot mee-eten met zowel het ontbijt, als de lunch als het avondeten.

Alles wat jij eet zou jouw dreumes of peuter nu ook mogen eten maar dan wel in kleinere porties. Wat is nu gezond eten voor  jouw dreumes / peuter, wat zijn de hoeveelheden die je kan geven en wat kan je beter niet geven?

De antwoorden op deze vragen kan je hieronder vinden.

bigstock Baby Eating Vegetables Solid 289063522

Wat is gezond eten voor je dreumes / peuter? 

In de Schijf van Vijf vind je gezonde producten die helpen bij de ontwikkeling van jouw kind. Volkoren brood, volkoren pasta, fruit, groente, vis, peulvruchten, eieren zilvervliesrijst zijn allemaal producten die jij jouw kind kan geven zodat hij/zij goed zal groeien.

Als jij jouw kind gevarieerd laat eten volgens de Schijf van Vijf dan weet je zeker dat hij/zij de goede voedingsstoffen (zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen) binnenkrijgt. 

Daarnaast hebben dreumesen en peuters bepaalde stoffen wat meer nodig. Jouw kind heeft genoeg vitamine D , ijzer en omega-3-vetzuren nodig.

  • Vitamine D, totdat je kind 4 jaar is moet je elke dag 10 microgram extra geven. Dat is namelijk belangrijk voor sterke tanden en botten. Als er te weinig binnenkomt kan dit rachitis veroorzaken. Je kan dit in druppelvorm of in tabletjes kopen bij de drogist.
  • Ijzer, in vlees en vleesvervangers zit ijzer. Ook in plantaardige producten zoals volkorenproducten en groente zit ijzer. Als jouw kind niet of te weinig vlees/vleesvervangers eet let er dan op dat hij/zij genoeg plantaardige producten binnenkrijgt. Wat wil helpen bij het opnemen van ijzer is om daarbij vitamine C binnen te krijgen, daardoor neemt het lichaam het ijzer beter op. Geef bijvoorbeeld bij een boterham wat fruit.
  • Omega-3-vetzuren, zit in margarine, als jij elke dag de boterhammen besmeert met margarine dan krijgt jouw kind voldoende goede vetten binnen. Wat je ook kan doen is om elke week 1 keer vis te eten, wel vette vis zoals zalm. 

Wat heeft jouw dreumes / peuter aan hoeveelheden nodig? 

Als je wilt weten wat jouw kind gemiddeld genomen allemaal kan eten dan kan je onderstaand schema als leidraad gebruiken. De hoeveelheden zijn in principe hetzelfde voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar. Het laagste getal past meer bij een kind van 1 jaar en het hoogste bij een kind van 3 jaar. Het kan een hoop schelen tussen de 1 en 3 jaar maar dit heeft ook te maken met of ze op het moment flink aan het groeien zijn en hoeveel eetlust ze op een dag hebben, dit kan de ene dag meer zijn dan een andere dag of minder natuurlijk. Zie dit dan ook als een richtlijn / voorbeeld en kijk goed naar je eigen kind. Elk kind is anders dus volg je gevoel. Een kind kan zelf goed aangeven of hij/zij vol zit of niet. Bij de hoeveelheden die je hieronder ziet gaat het dus echt om een gemiddelde.

kidsetenwatermeloen

Voedingsschema 1 tot en met 3 jaar:

50 – 100 gram groente.
1 opscheplepel is ongeveer 50 gram. 
1,5 porties fruit.
1 portie is ongeveer 100 gram.
2-3 bruine / volkoren boterhammen.
1-2 opscheplepels volkoren graanproducten of 1-2 aardappelen.
1 opscheplepel is ongeveer 50 gram en een middelgrote aardappel is ongeveer 70 gram.
1 portie vis / vlees / peulvruchten.
1 portie vis of vlees is ongeveer 100 gram. 1 portie peulvruchten is = 2-3 opscheplepels en dat is ongeveer 135 gram.
15 gram notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout.
2 porties zuivel.
1 portie is 1 glas of schaaltje van ongeveer 150 ml / gram.
0 gram kaas.
30 gram smeer- en bereidingsvetten.
De boterhammen besmeren en 1 eetlepel gebruiken om het avondeten te bereiden.
± 1 liter vocht
Hier vallen ook thee en melk onder.

waterdrinkenbabypeuter

Wat voor voeding kan je beter niet geven aan jouw dreumes / peuter?

Hierboven schreef ik dat jouw kind nu met de pot mee kan eten. Toch zijn er wat producten die je beter nog niet kan geven. 

  • Pas op met ZOUT, producten met veel zout zoals kant en klare maaltijden, groente uit blik, sauzen, vleessoorten, chips en allemaal soorten snacks kan je beter laten staan en niet geven. Dit komt omdat de nieren van kinderen tot 4 jaar het allemaal nog niet goed kunnen verwerken. Als jouw kind teveel binnenkrijgt kan dat schadelijk zijn. Kijk dus goed wat je geeft: in bijvoorbeeld verse groente en diepvriesgroente zit geen zout maar als je bijvoorbeeld groente uit een potje haalt kijk dan goed hoeveel zout daaraan is toegevoegd. Vaak is dat teveel.
  • Rauwe producten zoals rauw vlees, rauwe vis en producten wat gemaakt is van rauwe melk en ei, kunnen schadelijke bacteriën bevatten. Hier zijn jonge kinderen gevoelig voor. Je kan het daardoor beter maar laten staan. Ossenworst, filet americain en carpaccio kan je dus beter niet geven. 
  • Kaas, kijk goed op de verpakking of er zout is toegevoegd en hoeveel verzadigd vet erin zit. Gewone kaas bevat namelijk veel zout en verzadigd vet. Smeerkaas bevat ook veel zout, let daar dus op. Je kan beter kiezen voor kaassoorten die weinig tot minder zout bevatten zoals zuivelspread, mozzarella en hüttenkäse. 
  • Pas op met nitraatrijke groente, geef jouw kind niet vaker dan 2 keer per week dit soort groente. Hieruit kan de schadelijke stof nitriet ontstaan. Het is schadelijk omdat het de zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. Dit stofje ontstaat als je groente bewaart of meerdere keren opwarmt. Nitraat zit in: spinazie, spitskool, andijvie, venkel, bleekselderij, sla, rode bieten, paksoi en waterkers.
  • Pas op met suiker, producten waar veel suiker aan toe is gevoegd zoals snoep kan je het beste minimaliseren. Wil jij jouw kind nu al verslaafd maken? Geef gezonde tussendoortjes in plaats van een snoepje, hierdoor krijgen ze de juiste energie en niet de verkeerde.
  • Noten/pinda’s, druiven, snoeptomaatjes daar kan jouw kind zich in verslikken, dus snij de druiven en snoeptomaatjes door de helft en laat de pinda’s en noten maar gewoon nog even staan.