Het belang van natuurlijk eten

Het belang van natuurlijk eten

De eerste echte warme lentedag is een feit. Ben je op zoek naar een manier om kilo’s kwijt te raken voor aankomende zomer, maar ben je nu niet het sportieve type? Het is niet nodig om uren te zwoegen in de sportschool! Met een aanpassing in je voeding kun je die extra kilo’s eenvoudig lozen. In dit blog lees je hoe natuurlijk eten jou kan helpen met afvallen.

Puur natuur

Vroeger aten wij alles uit de natuur. Wij moesten op jacht om ons eten te zoeken, waardoor wij vaak uren in beweging waren. In tijden van schaarste aten we weinig en in goede tijden aten wij extra. Sinds de Industriële Revolutie is er altijd eten in overvloed en is er weinig meer over van wat wij vroeger aten.

Ons eetpatroon bestaat voornamelijk uit granen en we eten veel bewerkte producten uit zakjes, pakjes en blikjes. Dit, in combinatie met onze steeds meer zittende leefstijl, heeft de afgelopen jaren geleid tot meer overgewicht en welvaartsziekten. Hieruit blijkt dat onze genen nog niet mee geëvolueerd zijn met onze nieuwe eetgewoonten.

Tips om gezond en natuurlijk te eten

Als je de afgelopen jaren ook langzaam een aantal kilo bent aangekomen, kan het je goed doen om terug te gaan naar wat wij vroeger aten en je lichaam te geven wat het echt nodig heeft. In dit artikel lees je hoe en waarom je dit het beste kunt doen. Wist je dat ook een box met verse ingrediënten je enorm kan helpen om gezonder, natuurlijker en gevarieerder te eten?

1. Vermijd snelle koolhydraten

Je denkt misschien dat je gezond eet als je brood, aardappelen, pasta, witte rijst of ontbijtgranen eet. Helaas is dit niet het geval. Als je het af en toe eet is het niet erg, maar wanneer je dagelijks drie keer per dag uit deze groep voedingsmiddelen blijft eten zal afvallen erg lastig zijn.

Dit komt omdat deze voedingsmiddelen veel snelle koolhydraten bevatten.  Deze halen je bloedsuikerspiegel uit balans. Je lichaam produceert insuline als het koolhydraten heeft gegeten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam de koolhydraten (suikers) uit je bloed verwijdert en in de cellen opslaat als reserve- energie.

Eerst slaat je lichaam dit op als glycogeen, wat snel toegankelijk is als je extra energie nodig hebt. Maar helaas kan dit maar beperkt worden opgeslagen, waardoor de rest wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Door koolhydraten te blijven eten, zal het lichaam insuline blijven afgeven waardoor het heel lastig wordt om gewicht te verliezen. Om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, zodat je vet kunt gaan verbranden, is het daarom belangrijk om de juiste voeding te eten.

Als je voor natuurlijke voedingsmiddelen kiest, die veel gezonde vetten en eiwitten bevatten, weet je zeker dat je goed zit. Je lichaam is gemaakt om deze snel te kunnen verteren en je lichaam van energie te voorzien waardoor je op een gezonde manier kunt gaan afvallen.

Het belang van natuurlijk eten

2. Vermijd bewerkte producten

In veel bewerkte producten zitten toegevoegde suikers die ook een negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel hebben. Daarnaast bevatten ze ongezonde transvetten en geur -, kleur- en smaakstoffen, die toegevoegd zijn om producten langer houdbaar en lekkerder te maken.

Tijdens het bewerkingsproces zijn namelijk veel voedingsstoffen verloren gegaan. Al deze toegevoegde stoffen, zorgen er nog eens extra voor dat veel processen in ons lichaam, die gedaan worden door onze hormoonhuishouding, niet meer goed kunnen verlopen.

Ook onze afslankhormonen leptine, greline en het stresshormoon cortisol worden hier enorm door beïnvloed, waardoor ons honger- en verzadigingsmechanisme volledig uit balans is geraakt. Daarom blijven wij soms door eten terwijl we helemaal geen honger meer hebben.

Niet minder maar gevarieerder eten

De meeste mensen kiezen er helaas voor om als ze gewicht willen verliezen, heel weinig te gaan eten en calorieën te gaan tellen. Probeer dit niet te doen, maar bewust te kiezen voor echt en natuurlijk voedsel. Laat je voeding bestaan uit vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, groente, fruit en oliën, peulvruchten, quinoa, zoete aardappel en havermout.

Je kan hier eindeloos mee variëren en je zult versteld staan van wat het met je doet. Door natuurlijk te gaan eten, kan je lichaam weer gaan werken zoals het hoort te werken. Je bloedsuikerspiegel en je hormoonhuishouding raken weer in balans, waardoor ze vet kunnen gaan verbranden en terug kunnen gaan naar je natuurlijk gewicht.

Geen tijd om te koken? Er zijn tal van gezonde kant-en-klaar oplossingen zoals Mealhero. Lees alle informatie over Mealhero op Maaltijdbox.com

De voordelen van natuurlijke voeding

Als je goede natuurlijke voeding eet, dat vol zit met voedingsstoffen, zul je sneller verzadigd zijn en heb je geen trek een uur nadat je hebt gegeten. En het heeft niet alleen invloed op je gewicht. Ook je smaakpapillen veranderen en gaan weer echt proeven hoe voedsel smaakt, je huid wordt mooier en je zult merken dat je veel meer energie hebt, terwijl je niet minder hoeft te eten, maar gewoon anders.

Al met al genoeg redenen om je lichaam te geven wat het echt nodig heeft. Een gezond lichaam heeft namelijk geen overgewicht. Wees creatief en ga op zoek naar leuke recepten en je zult merken dat afvallen vanzelf gaat en eigenlijk ontzettend leuk is.

Probeer daarnaast elke dag minimaal een half uur te bewegen, voldoende te ontspannen en elke nacht acht uur te slapen. Voor je het weet voel jij je superfit en wil je niet meer anders, let maar op!

Laat een reactie achter