Kruiden

Geef geur en smaak aan je leven met kruiden en specerijen

In de natuur is het voortdurend oorlog. Het is een kwestie van eten of gegeten worden, en als je niet goed bent toegerust voor de strijd, delf je het onderspit. Planten hebben het daarbij extra lastig, want zij kunnen niet vluchten en ook niet schoppen of bijten als ze worden aangevallen.

Pittige planten

Of ze nu in het wild groeien of op de akker van een boer: steeds lopen ze het gevaar opgegeten te worden. Door insecten, knaagdieren, of door onzichtbare vijanden zoals schimmels en bacteriën. Gelukkig hebben ze een pittig arsenaal aan verdedigingsmiddelen. En daar doen wij ook nog eens ons voordeel mee!

Smakelijk en gezond

Een plant zet zonlicht om in energie: suiker, vetten, eiwitten. Allemaal lekkere hapjes, die goed verdedigd moeten worden. Daar heeft de plant iets op gevonden: sterk ruikende, bijtende of prikkende stoffen in zijn sap, bladeren en wortels houden natuurlijke vijanden op afstand. Het klinkt misschien raar, maar zonder zulke stoffen zou het maar saai zijn op ons bord. Een pittig radijsje, geurige kaneel, de bittere frisheid van geraspte citroenschil, het hete gevoel van Spaanse peper op je tong. Zoveel geuren en smaken die de ware smaakmakers van ons eten zijn!

Kruiden

Het mooie is dat dit soort stoffen niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Wij hebben ook een verdedigingsmechanisme om gezond te blijven: ons immuunsysteem. En in onze darmen zit een hele verzameling goede bacteriën die ons lichaam helpt en voedt, en die rechtstreeks reageert op wat wij eten. Kruiden en specerijen prikkelen deze onderdelen van ons lichaam, letterlijk en figuurlijk. En daarmee komen wij op onze beurt beter beslagen ten ijs in de natuurlijke oorlog tegen virussen, bacteriën en tegen welvaartsziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Slikken of eten?

Met enige regelmaat hoor je in het nieuws over wetenschappelijk onderzoek naar plantaardige stoffen en gezondheid. Piperine, de stof die peper zijn pittige smaak geeft, verbetert de opname van bepaalde vitamines. Curcumine, onderdeel van kurkuma, doodt kankercellen. Kaneel kan helpen om de bloedsuiker te stabiliseren bij diabetes. Dat trekt de aandacht!

Veel van die stofjes kun je dan ook kopen in een pilletje. Voedingssupplementen met allerlei uit planten geïsoleerde stoffen gaan grif over de toonbank, en de etiketten beloven allerlei positieve effecten. De prijs is er meestal ook naar. Maar haal je de stoffen uit hun natuurlijke omgeving, uit de hele plant, de hele maaltijd, dan is het helemaal niet zo zeker of ze wel werken. Het is juist het complexe samenspel van alle ingrediënten in ons eten dat zorgt voor een positief gezondheidseffect.

Waarom zouden we niet doen waarvoor we gemaakt zijn? Evenwichtig en gevarieerd eten. Kleur en geur op ons bord brengen, genieten van al het moois en lekkers dat de natuur ons te bieden heeft. Peper, foelie, komijn, tijm, kurkuma, kaneel, chili, gember. Zet ze in je keukenkastje, niet in je medicijnkastje.

Kortom: smul van kruiden en specerijen, je lijf is er blij mee! Inspiratie nodig? Bekijk recepten en vul je kruidenrek aan bij Natural Spices.

Laat een reactie achter