Drinkt jouw kind water?
Als je door de supermarkt loopt zie je onwijs veel soorten dranken. Van frisdrank zoals Coca Cola, zoete pakjes tot flessen met water. Je weet dat als je allerlei frisdranken aan jouw kind geeft dat dat niet verstandig is. Het is makkelijk om een pakje aan jouw kind mee te geven, die hij/zij dan op school kan drinken en wat hij/zij ook heel lekker vindt. Het is makkelijk maar is het ook gezond? Nee, helaas zijn pakjes vaak ongezond. Geen frisdrank, geen pakjes, maar wat is dan het beste drankje om aan jouw kind te geven? Water natuurlijk! Hoeveel moet jouw kind hiervan drinken, weet jij dat al? Lees snel verder dan vind je de antwoorden. Ook heb ik nog een aantal tips die je kan gebruiken om jouw kind te stimuleren om water te gaan drinken. Water drinken kan best leuk zijn namelijk!
Waarom water drinken?
Jouw kind heeft een kleiner lichaam dan een volwassenen. Daarom hebben ze ook kleinere waterreserves. Ze verbranden water sneller dan dat wij doen en daarom kan het soms lastig zijn om voldoende gehydrateerd te blijven. Een kind weet niet hoe belangrijk water drinken is voor het functioneren van hun eigen lichaam. Kinderen zijn vaak erg actief en geven zichzelf geen tijd om wat te drinken. Jij als ouder moet het goed in de gaten houden en je zal vaak water moeten aanbieden. Jouw kind weet waarschijnlijk niet wat de eerste tekenen van uitdroging zijn. Daarom is jouw rol hier belangrijk in. Lichte uitdroging zorgt er bijvoorbeeld voor dat een kind moe wordt en zich niet zo goed kan concentreren. Dat heeft dan weer allerlei consequenties. Als jouw kind lichamelijk actief is of als het buiten warm is dan kan ook het te weinig drinken van water een nadelig effect hebben. Je vult namelijk niks aan, dus zal de voorraad vocht in het lichaam van jouw kind steeds minder worden. Het gevolg is uitdroging.
Hoe herken je uitdroging?
Als jouw kind koorts heeft, houd jij hem automatisch goed in de gaten. Maar let ook op onderstaande symptomen. Tekenen van uitdroging zijn:
- Sufheid en lusteloosheid.
- Een halve dag niet geplast (geen natte luier).
- Een droge mond.
- Snelle ademhaling.
- Snelle hartslag.
- Diepliggende ogen.
- Koude armen en benen.
- Als je met tussen twee vingers een stukje huid optilt en het blijft even ‘staan’.
Zolang jouw kind goed drinkt, regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met tranen huilt, dan hoef jij je geen zorgen te maken over uitdroging.
Hoeveel water moet jouw kind drinken?
Hoeveel water jouw kind per dag moet drinken is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de leeftijd, het weer en de mate van lichamelijk activiteit per dag.
Voor kinderen ouder dan 1 jaar kan je de volgende vocht behoefte per dag berekenen door de volgende berekeningen:
- Zwaarder dan 10 kg: 1000 ml + (50 ml x gewicht (kg)).
- Voorbeeld: als een kind 15 kilo weegt is de vocht behoefte per dag 1000 ml + 50 ml x 5 (gewicht boven de 10 kg). Dit komt neer op 1250 ml.
- Zwaarder dan 20 kg: 1500 ml + (20 ml x gewicht (kg)).
- Voorbeeld: als een kind 25 kg weegt dan is de vochtbehoefte per dag 1500 ml + 20 ml x 5 (gewicht boven de 20 kg). Samen is dat dan 1500 ml + 100 ml = 1600 ml.
- Voorbeeld: als een kind 28 kg weegt dan is de vochtbehoefte per dag 1500 ml + 20 ml x 8 (gewicht boven de 20). Samen is dat dan 1500 ml + 160 ml = 1660 ml.
Bron: Hohenbrink & Nicol 1993; Hospitals for sick children 1991
Deze berekening houdt op een gegeven moment een keer op. Vanaf een lichaamsgewicht van 40 kilogram dan heeft een kind ongeveer evenveel nodig als ons.
Tips om jouw kind te stimuleren om water te drinken
Hieronder kan je allerlei tips vinden die jouw eventueel kunnen helpen om jouw kind beter water te laten drinken. Het is niet makkelijk maar het is wel mogelijk. Vergeet niet dat jij de ouder bent!
Tip 1: Geef het goede voorbeeld
Drink zelf zo veel mogelijk water waar jouw kind bij is. Hierdoor laat je zien dat het normaal is en dat iedereen het doet. Je kind zal dan begrijpen dat het erbij hoort. Zorg er nooit voor dat het drinken van water een moetje word. Dit werkt averechts, het moet namelijk geen straf zijn.
Tip 2: Routine
Elke dag is anders. Als jij er een routine van maakt om elke ochtend en avond samen met jouw kind een glas water te drinken dan weten ze op een gegeven moment niet beter. Jouw kind zal het waarschijnlijk fijn vinden en zich veilig voelen als hij/zij een routine hebben. Als er bij jouw thuis al routines bestaan voor bijvoorbeeld naar bed gaan en opstaan of eten dan zal het toevoegen van een drink routine weinig problemen moeten opleveren.
Tip 3: Een beloningssysteem
Als jouw kind echt geen water wil drinken dan kan je samen met hem/haar een beloningssysteem maken.
Bijvoorbeeld: bij 10 glazen/bekers water krijgt jouw kind een sticker. Als hij/zij dan een X aantal stickers heeft dan kan je hem/haar belonen met een kleinigheidje of belonen door hem/haar te laten bepalen wat je die avond gaat eten. Ik adviseer om klein te beginnen (bijvoorbeeld 1 sticker na 5 glazen) en dan uitbreiden voor 1 sticker naar steeds meer glazen/bekers. Het moet een uitdaging blijven voor jouw kind. Op een gegeven moment is het niet meer nodig en gaat het vanzelf. Wissel de beloningen af.
Tip 4: Maak het leuk
Je kan het drinken van water leuk maken door bijvoorbeeld een drinkbeker te kopen met daarop een leuke afbeelding van jouw kind zijn/haar favoriete tekenfilm. Deze kan je dan hergebruiken. Daarnaast leer je hiermee dat jouw kind zelf kan drinken wanneer hij/zij wilt en dat jouw kind jou hier niet elke keer voor nodig heeft.
Koop leuke rietjes, ze zijn er in allerlei kleuren en met leuke afbeeldingen erop.
Tip 5: Bied veel groenten en fruit aan
De meeste groenten en fruit zitten vol met water. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan watermeloen, komkommer, aardbeien en appels.
Ik hoop dat deze tips jou een beetje kunnen helpen bij het creëren van een beter water drinkgedrag. Op naar meer water drinken voor iedereen!
Laat een reactie achter